Etusivulle


Nuoruusvuodet Työura Kuvia työstä ja vapaa-ajalta Tärkeät asiani


Olen syntynyt vuonna 1959 kuusilapsisen perheen kuopuksena. Syntymäkotini oli pieni maanviljelystila. Isä kävi kodin ulkopuolella töissä ja äiti hoiti lapset ja karjan.

Perheeseeni kuului 3 sisarta ja kaksi veljeä.

Kodissani ei puuttunut virikkeitä. Meillä oli eläimiä: Hevonen, lehmiä, kanoja, lampaita, kissoja, koiria ja sikoja.

Koska meitä oli kuusi lasta, leikkikavereista ei ollut puutetta. Myös naapuruston lapset tulivat tutuiksi. Maatilan pihapiiri oli hieno ympäristö kesäleikkeihin.

Uimaan opettelin Aurajoen vedessä.

Kotipihalla oli myös luistelukenttä. Pelasimme naapurin poikien kanssa jääkiekkoa sekä kotipihalla että läheisen Aurajoen jäällä. Tässä kuvassa opettelen luistelun perusasentoa. Päälläni on äitini kutoma villapaita.

Työntekoon kotona opeteltiin 7-vuotiaasta lähtien. Ensimmäisiä töitä oli juurikkaan harvennus, jota teimme yhdessä koko perheen voimin.

Pääsin ripille juhannuksena 1974. Rippikoulu oli koulunomaista opiskelua kesäkuun alusta juhannukseen.

Kesäopiskelu oli tervetullutta vaihtelua maatilan töihin, joita tuntui aina vain riittävän.

Opettelin traktorilla ajon jo 7-vuotiaana. 11-vuotiaana ajoin ensimmäistä kertaa kylvötraktoria.
Myöhemmin ajoin puimuria, kuorma-autoa, kaivuria, mutta en koskaan metsäkonetta.

Ensimmäiset 10 vuotta ajelin traktorilla, jossa ei ollut turvaohjaamoa.

Kotona rakennettiin paljon. Tässä tehdään kuivurin kattoa. Vedin köydellä yhden kattopellin kerrallaan ylös ja naulasin sen kiinni viereisillä varppeilla seisten. Viimeisiä peltejä varten teimme tikkaisiin topparit, joiden avulla pysyin jyrkän kattopellin päällä.

Näiltä ajoilta on kotoisin taitoni hitsata sähköllä ja kaasulla, huoltaa autoja ja koneita ja tarttua kaikkiin töihin ennakkoluulottomasti.

Koulunkäynnin ja maanviljelystöiden lisäksi harrastin musiikkia. Soitimme sekä heavy-musiikkia että bluesia. Motiivimme oli korkea taidenautinto, ei kaupallisuus.
Ylioppilaaksi pääsin vuonna 1979. Päästötodistukseni keskiarvo oli 8,4 ja yo-todistuksen yleisarvosana laudatur. Parhaat aineeni olivat englanti, matematiikka ja reaali (maantieto ja biologia).
Suurimman osan nuoruusvuosistani tein maanviljelystöitä. Tämä kuva on historiallinen. Näihin aikoihin päätin, että haluan tehdä muutakin kuin istua traktorin ja puimurin kopissa musiikkia ja uutisia kuunnellen.